flinndal logo

ADE, vitamine C

door Flinndal Sport


Gepubliceerd op woensdag 16 oktober 2019wheyprotein

ADE is weer back in town. Althans, als we de gele blokken mogen geloven, vrij snel. 16 oktober aanstaande staat de stad Amsterdam weer op z’n kop tijdens het jaarlijkse electronic musicfestival. Lange nachten, heerlijke avonden, vrienden, gezelligheid, drank, muziek, genieten. Maar dit lezen we ook: korte nachten, weinig slaap, slechte stoffen, verminderde gezondheid, griep, koorts, lagere weerstand. Daarom bij deze: ADE? Vitamine C.

Achtergrond

Snotteren, hoesten, niezen, keelpijn: de eerste tekenen dat de herfst begonnen is. Dus wat gaan we doen? Feesten. Niet de beste timing lijkt het en zeker niet voor je weerstand. 

Waar we in de volksmond vaak de termijn ‘weerstand’ gebruiken, bedoelen we hier natuurlijk de functie weerstand van ons afweersysteem mee. Dit systeem dient ons te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, veelal in de vorm van bacteriën en infecties.[1] De witte bloedcellen, lymfeklieren en de milt zijn belangrijke onderdelen hierbij. De lymfeklieren reageren op onbekende micro-organismen van buitenaf door witte bloedcellen aan te maken. Een voorbeeld is te vinden bij een keelontsteking: wanneer virussen of bacteriën het slijmvlies van de keel binnendringen, zwellen de lymfeklieren in de hals op omdat ze witte bloedcellen aanmaken.[1]

Met een goed immuunsysteem hebben we een hogere weerstand en met een goede levensstijl houden we deze op pijl. We (proberen te) zorgen voor een gezond en variabel eetpatroon, een regelmatig bewegingsschema en voldoende slaap. De planning van ADE: een gezond en variabel eetpatroon (Burger King om 5 uur ’s nachts), een regelmatig bewegingsschema (uitslapen tot diep in de middag en de brakheid uitzitten op de bank) en voldoende slaap (niet tot nauwelijks). Juist, dat wordt niks met ADE.


En nu

Hoe gaan we dit dan doen? Hoe gaan we ADE overleven zonder teveel schade aan de weerstand op te lopen? We gaan letten op ons eetpatroon. 

Niet alleen sporten, ook ADE betekent een reeks aan zware lichamelijke inspanningen.[2] Vitamine C draagt bij aan de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem en geeft extra/meer weerstand bij deze lichamelijke inspanning. Niet alleen is het belangrijk voor je energiemetabolisme omdat het helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten, ook draagt het bij aan de vorming van collageen: een stof die veel delen van ons lichaam zoals spieren, botten en bloedvaten versterkt.[3][4] 

Vitamine C vinden we terug in een aantal voedingssoorten: fruit, groente, aardappelen, bepaalde koolsoorten, paprika, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien zijn hier voorbeelden van.[5] Onderstaande afbeelding geeft een overzicht.


wheyprotein


Afbeelding 1: overzicht hoeveelheid vitamine C per groente-/fruitsoort.

Wat betreft bereiding is vitamine C oplosbaar in water. Groenten met deze vitaminen kun je dus het beste in weinig water en niet te lang koken. Daarnaast helpt het om de groenten niet te klein te snijden. Ook is vitamine C gevoelig voor verhitting en zonlicht; blootstelling aan de lucht van gesneden, gepureerde of uitgeperste producten kun je daarom het beste zoveel mogelijk vermijden. In een zuur, zoals in sinaasappel(sap) blijft vitamine C relatief goed intact.[1]

 

Concluderend

Adviserend kunnen we dus het volgende meegeven:

  • Let op de pijlers van gezondheid en dus weerstand. Een gezond en variabel eetpatroon, een regelmatig bewegingsschema en voldoende slaap.
  • Zorg voor voldoende inname van vitamine C en kies hier je voeding op uit: fruit, groente, aardappelen, bepaalde koolsoorten, paprika, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Blijkt dit te onhandig om mee te nemen, denk dan aan een 30 stuks verpakking.[6]
  • Vitamine C is oplosbaar in water; kook groenten met deze vitaminen dus in weinig water en niet te lang. Snijd de groenten hierbij niet te klein en voorkom waar mogelijk blootstelling aan verhitting en zonlicht. In een zuur (sinaasappel(sap)) blijft vitamine C relatief goed intact.

Nachten doorhalen, intensief sporten of veel stress: het heeft allemaal invloed op je lichaam. Je lichaam onthoudt de opgelopen schade en moet het later weer inhalen om een goede weerstand te behouden. Pak je toch een feestje of train je toch intensief, ondersteun jezelf dan met voldoende tijd voor herstel, voldoende slaapuren, een gezonde voeding en voldoende vitamine C. ADE, vitamine C.


Bronnen

  1. [1]https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx
  2. [2] https://www.researchgate.net/publication/237093968_Effects_of_vitamin_C_on_health_A_review_of_evidence
  3. [3] https://flinndalsport.com/assortiment/vitamine-c-forte-kauwtablet
  4. [4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6204628/
  5. [5] https://www.flinndal.nl/blog/vitamine-c-voor-meer-dan-alleen-weerstand
  6. [6] https://flinndalsport.com/assortiment/vitamine-c-forte-kauwtablet