flinndal logo

De relatie tussen eiwitten en sterke spieren

door Flinndal Sport


Gepubliceerd op maandag 17 juli 2017



eiwitten

Eiwitten doen heel veel in het lichaam. Er is veel onderzoek naar eiwitten gedaan. Zo helpen ze bij de samentrekking van de spieren, het stollen van bloed, het vormen van hormonen en het immuunsysteem. Maar ze spelen vooral een belangrijke rol bij de spierkracht. 


Hoe krijg je sterke spieren?

Sterke spieren en voldoende uithoudingsvermogen houden je lichamelijk fit. Zo ben je in staat om harder en langer trainen zonder vermoeid te raken en zullen je spieren blijven groeien. Je kunt je spieren uitdagen door: vaker te trainen, intenser te trainen of door per keer langer te trainen.


Wat doen eiwitten voor je spieren?

Eiwitten zijn belangrijk voor de spieren. Zo dragen eiwitten bij aan het behoud en groei van de spiermassa. Ook spelen ze een rol bij het herstel van je spieren na de training. Door flink te trainen en je spieren te belasten veroorzaak je namelijk schade aan de spiervezels. Hierbij raken ook de spiercellen die helpen je spieren samen te trekken beschadigd. Deze kapotte cellen (eiwitten) worden uit je lichaam verwijderd en vervolgens bouwt je lichaam weer nieuwe spiereiwitten op. Hier is voldoende eiwit uit de voeding voor nodig.


Hoeveel eiwitten heb je nodig om spieren op te bouwen?

Eiwitten zijn nodig voor het herstel van de spieren. Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig om ervoor te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt? Over het algemeen wordt aanbevolen om tussen de 1,7 en 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht in te nemen. Zorg er voor dat je deze hoeveelheid niet in één keer neemt maar verspreidt over de dag. Kies voor eiwitrijke voeding zoals eiwitshake, kip, tartaar, rosbief sardines, zalm, sojabonen of pinda’s. Deze hoeveelheid is overigens niet voor iedereen hetzelfde. Als niet sporter heb je minder eiwitten per dag nodig (tussen de o,8 – 1 gram) dan bijvoorbeeld een krachtsporter (1,8 – 2 gram).


Wat zijn bronnen van eiwitten?

Eiwitten krijg je binnen via voeding. Je vindt het vooral in dierlijke producten als zuivel, kip, ei, vis en vlees. Maar er zijn ook plantaardige bronnen die rijk zijn aan eiwitten, zoals noten, soja en andere peulvruchten. Wanneer je veel sport, is het dus belangrijk om op de inname van eiwitten te letten.

Mocht je geen fan zijn van zuivel of weinig vis en vlees vul je voeding dan aan met extra eiwitten. Wanneer je eiwitten toevoegt in de vorm van een eiwitshake, worden er vaak whey (wei) eiwitten gebruikt. Deze zijn meestal afkomstig uit koemelk, maar een enkele aanbieder levert ook eiwit uit plantaardige bron, bijvoorbeeld uit erwten. Whey-eiwit heeft een hogere biologische eiwitwaarde. Dat betekent dat het sterk lijkt op lichaamseigen eiwit. Daardoor wordt het goed opgenomen in het lichaam.


Waar moet je op letten bij het kopen van eiwitten voor het sporten?

Ben je van plan om extra eiwitten toe te voegen aan je voeding? Dan is het slim om naar de kwaliteit van het whey eiwit te kijken. De whey eiwitten van verschillende aanbieders zijn over het algemeen veelal hetzelfde. Er zit wel verschil in het productieproces en de herkomst van de koeien. Vaak geven mensen de voorkeur aan eiwit van koeien die veel buiten staan en voornamelijk gras eten. Verschillende studies wijzen namelijk uit dat de hoeveelheid gras die de koe eet een positief effect heeft op de voedingswaarde van de melk die ze geeft.


Wat is het verschil tussen concentraat en isolaat?

Ook ben je waarschijnlijk de termen ‘concentraat’ en ‘isolaat’ wel eens tegengekomen. Maar wat is het verschil? Whey concentraat bestaat tot 80% uit eiwit. Dit type bevat verder lactose en vet en is hiermee minder puur dan whey isolaat. Door verhitting van whey (snel en goedkoop proces) blijft er een lager eiwitpercentage over en raakt het natuurlijke aminozurenprofiel beschadigd.

Whey isolaat heeft een ander productieproces, namelijk cross-flow micro- en ultrafiltratie (langer en kostbaarder). Hierdoor blijft er een hoger eiwitpercentage over en blijft het aminozurenprofiel in tact. Het is dus nog verder gezuiverd waarbij de vetten en lactose zoveel mogelijk verwijderd zijn. Zo hou je het meeste pure eiwit over. Whey isolaat is dus geconcentreerder, het bestaat voor meer dan 90% uit eiwit en veel minder vet en lactose. Kies daarom dan ook altijd voor whey isolaat.


Waarom kiezen voor de eiwitten van Flinndal?

De Whey Protein Isolate van Flinndal komt van koeien uit Wales. Deze dieren brengen hun dagen veelal in de wei door en hebben voornamelijk gras op het menu staan. Elke productiebatch wordt ook nog eens getest op zuiverheid en kwaliteit door een onafhankelijk laboratorium. Zo weet je zeker dat je de goede kwaliteit te pakken hebt. Ook is dit product vrij van toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen. Het is dus puur eiwit. Wil je liever een smaakje aan je eiwitshake? Dan kun je bij Flinndal ook kiezen voor de speciale Stevia flavour drops om door je shake te roeren. Deze flavour drops zijn gemaakt van de natuurlijke zoetstof stevia en verkrijgbaar in de smaken vanille, banaan en framboos voor slechts € 2,95 per stuk.