flinndal logo

Intermittent fasting volgens dr. Samefko Ludidi

door Flinndal Sport


Gepubliceerd op woensdag 24 april 2019


Elke maand laten wij een expert in het vakgebied vitaliteit aan het woord. Deze maand trapt Samefko Ludidi af met dit eerste blog. En dat is niet zomaar een keuze. Samefko bracht 1 april 2019 zijn eerste boek uit; ‘’de dr. Ludidi Vastenmethode’. Wat is Intermittent fasting en waarom is dit een interessante methode om vitaliteit te ondersteunen of zelfs te verbeteren? Check it out! 

Als gezondheidsexpert vertaalt hij wetenschap naar de praktijk. Hij adviseert ziekenhuizen, zorgorganisaties en profitorganisaties, is universitair gastdocent en coacht cliënten met een complexe leefstijl. Ludidi werkt samen met o.a. Women’s Health die hem uitriepen tot ‘Clever Cookie’, Men’s Health en verschijnt regelmatig in de media. Momenteel werkt hij aan zijn concept Moser Movement. Hiermee wil hij zijn passie voor movement training inzetten om movement met het brede volk te delen. Hij werkt momenteel aan de opzet van zijn Moser Gym: een plek om te sporten met sociale interactie.


Voeding en gezondheid zijn onderwerpen waar jij in beweegt, leeft en werkt. Als gepromoveerd voedingswetenschapper ben jij kritisch naar trends en wetenschappelijk onderzoek. Wat is voor jou de basis voor vitaliteit?

‘Ik vind het belangrijk dat mensen plezier beleven in wat ze doen en in hoe ze leven. Dat kan alleen maar door te luisteren naar je persoonlijke voorkeuren. Of het nu gaat om sport of om eten, het allerbelangrijkste is dat je beweegt op een manier die bij jou past en eet op een manier die bij jou past. Als je zowel de gezondheidskant als de plezierige kant van je leefstijl / de leefstijlkeuzes die je maakt met elkaar weet te combineren heb je een gouden formule gevonden die je ook op termijn vitaal houdt.’


Je hebt een nieuw boek geschreven over intermittent fasting. Wat fascineert jou in dit thema om hierover een boek te schrijven?

‘Met mijn boek - de dr. Ludidi Vastenmethode kan ik mensen een kijkje bieden in mijn kijk op gezond leven. Ik geloof stellig dat onderbroken vasten daar een belangrijke rol in kan spelen. Vasten maakt al jaren uit van mijn persoonlijke gezondheidsreis; het geeft me grip op mijn gezondheid terwijl ik tegelijk vrijheid heb in veel keuzes die ik maak. One size fits none, elk mens is uniek. Toch richten veel adviezen zich op de gemiddelde mens; de adviezen die daaruit volgen resulteren dan niet zelden in frustratie. Ik wil dat veranderen. Laten zien dat de realiteit niet lineair is en veel aspecten van invloed zijn in het bepalen van jouw gezondheidsniveau.
Door een boek te schrijven kon ik mijn persoonlijke en professionele ervaring delen; maar mensen ook vanuit een wetenschappelijke onderbouwing informeren over een breed scala aan gezondheidsonderwerpen. Wat dat betreft gaat het boek zeker niet alleen over IF, en je zult mijn visie op vitaliteit door elk hoofdstuk heen terug zien komen en herkennen.’


Ritme, sporten en voeding. Ieder heeft zijn voorkeur wanneer het uitkomt om te sporten en wanneer een grotere maaltijd wordt genuttigd. Voor het ontbijt sporten, na het avondeten sporten. Wat zijn de broodje aap verhalen en waar kan je echt rekening mee houden?

‘Dit is zo’n typisch voorbeeld van ‘one size fits none’. Mijn advies is sowieso: sport wanneer jij je daar het beste voor voelt, maar vooral wanneer het jou het beste uitkomt; alleen zo kun je er de prioriteit van maken die nodig is om een vitale leefstijl te leiden. Feit is dat we allemaal een druk leven lijden en de belangrijke dingen niet altijd de prioriteit krijgen die ze verdienen. Door te sporten wanneer het het beste uit komt, maak je daar prioriteit van. Dat levert je op termijn meer op dan geforceerd trainen op momenten die jou eigenlijk niet goed uitkomen.
Qua timing van eten rondom sporten ben ik wat losser geworden. Je lichaam is een dynamisch systeem dat heel flexibel kan omgaan met de aanwezigheid of afwezigheid van eten. Maak je dan ook vooral niet te druk als je een keer je post-workout vergeet te nemen’. Je lichaam heeft voldoende buffers en alternatieve routes om je te verzekeren dat je echt niet uit elkaar valt!’


Naast voeding en bewegen zijn supplementen een toevoeging op een gezonde leefstijl. Als voedingswetenschapper zal jij vast een kritische blik werpen op suppletie. Waar kijk jij naar en wat is jouw advies?

‘Allereerst kijk ik naar eten. Wat eet je? Hoe veel? Als je eten in de basis goed zit, hoef je eigenlijk helemaal geen supplementen te gebruiken, zeker niet als je 2x een uur in de week sport. Daarnaast kijk ik naar zaken als trainingsintensiteit en frequentie. Supplementen kunnen vooral handig zijn als je even niet meer garant kunt staan voor je eigen kwaliteit van eten of twijfelt of die nog wel toereikend is. Zelf gebruik ik ook supplementen, afhankelijk van mijn trainingsvolume. Ik train zo’n 10 uur per week, gemiddeld, maar daar zitten ook wel eens weken van meer dan 15 uur bij. Zeker omdat ik in de winterperiode ook maar weinig buiten kom zorg ik er dan minimaal voor dat ik m’n vitamine D binnenkrijg. In zwaardere trainingsperioden neem ik ook magnesium.
In z’n algemeenheid vind ik het belangrijk dat wanneer je supplementen gebruikt zo puur mogelijke supplementen gebruikt en weet waar ze vandaan komen. We eten al genoeg rotzooi namelijk!’


Waarom Flinndal Sport?

‘Een compact scala aan zuivere producten van Nederlandse bodem met weinig poespas. Er is namelijk geen short cut naar een goede gezondheid!’



Over de vastenmethode

Hoewel vasten in eerste instantie streng klinkt, blijkt niets minder waar. Doctor Ludidi ontwikkelde een methode om intermittent fasting (onderbroken vasten) voor iedereen toegankelijk te maken. Of je nu wilt afvallen, gezonder wilt leven of je sportprestaties wilt verbeteren: onderbroken vasten kan in alle soorten en maten. De Dr. Ludidi Vastenmethode laat zien dat het eigenlijk heel makkelijk is.

Ook laat de jonge doctor zien hoe ons huidige eetpatroon tot stand is gekomen en waarom we het vaak lastig vinden om een gezonde leefstijl vol te houden. Hij helpt je beter te begrijpen hoe je lichaam werkt en reageert op eten en waarom je bepaalde keuzes maakt.

Met onderbroken vasten krijg je grip op je gezondheid en het mooie is dat er maar weinig regels zijn. Dat het ook nog lekker kan zijn bewijzen de recepten uit het boek, die dr. Ludidi samen met chefkok Frank van Thiel ontwikkelde. Ook jij kan het!

Over de intermittent fasting

‘De Vastenmethode is vernieuwend en anders. Het is geen dieet, maar een methode. Een manier om meer grip te krijgen op de keuzes die je maakt, maar vooral ook op de gevolgen daarvan. Wat kun je ervan verwachten? Een gezonder en vitaler leven, waarbij keuzevrijheid centraal staat.

‘Als we het in dit boek hebben over vasten, bedoelen we daarmee onderbroken vasten of periodiek vasten. In het Engels spreekt men van intermittent fasting of alternating fasting, termen die je de laatste jaren steeds vaker hoort.

Intermittent fasting betekent ‘jezelf onthouden van eten voor een bepaalde “lange” periode (minimaal een etmaal), onderbroken door tussenpozen waarin je mag eten’. Een bekende vorm van intermittent fasting is 16:8, waarbij je 16 uur per dag nuchter doorbrengt en 8 uur lang mag eten. Alternating fasting doe je op weekniveau, wat meestal betekent dat je je wekelijks een hele dag, 2 dagen of soms meerdere dagen, onthoudt van elke vorm van eten.’

Door dit boek zul je eten zien zoals je er waarschijnlijk nog niet naar gekeken hebt. Ik pleit ervoor ons voedsel de eer aan te doen die het verdient, om terug te gaan naar de basis en grip te krijgen op onze gezondheid. En niet te vergeten: maak van elke maaltijd weer een feest!’


Dr. Samefko Ludidi (1985) is voedingswetenschapper en promoveerde aan de Universiteit van Maastricht op het prikkelbare darmsyndroom.

Website
Instagram