flinndal logo

Multivitamine! Hoe maak je een verantwoorde keuze?

door Flinndal Sport


Gepubliceerd op donderdag 18 oktober 2018De herfst en de winter staan weer voor de deur! Natuurlijk wil jij je ook in deze periode gezond en fit voelen; het op peil houden van je weerstand is hierbij de sleutel tot succes. Een belangrijke motor voor het op peil houden van je weerstand is het binnen krijgen van voldoende vitaminen en mineralen. Daarom is het verstandig om voldoende en gevarieerde groente en fruit te eten. Soms is dit door drukte moeilijk of kan je lichaam wel een extraatje gebruiken. Zeker als je veel en intensief sport komt je weerstand extra onder druk te staan. Het is niet voor niets dat recent onderzoek onder 553 Nederlandse sporters concludeert dat sporters naast een goed eetpatroon ook een multivitamine met een dosering tussen de 50% en 100% ADH moeten overwegen.


Multivitamine!

Neem daarom dagelijks een goede multivitamine! Zo weet jij zeker dat je dagelijks alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Maar wat is een goede multivitamine en waar moet je bij je keuze op letten? Wij vatten het voor je samen.


Dosering

Key voor een goede multi is uiteraard de juiste dosering. De dosering van je multi staat op de achterkant van de verpakking. Dikwijls bevat een multivitamine (extreem) hoge doseringen. Dit is niet alleen heel erg onnodig, maar kan ook nog eens schadelijk voor je gezondheid zijn. Zo lag schaatser Sven Kramer er eens een seizoen uit doordat hij zenuw-schade opliep door het slikken van extreem hoge doseringen vitamine B6. Let er op dat een multi per vitamine en mineraal om en nabij de 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bevat (ADH). Op deze manier weet je zeker dat je genoeg binnenkrijgt, maar loop je niet het risico op overdosering. Ook niet als je naast je multi voldoende groente en fruit eet. Bepaalde mineralen zijn rijkelijk aanwezig in verschillende soorten voedsel. Voorbeelden hiervan zijn ijzer en calcium. Vandaar dat deze mineralen in een goede multi lager gedoseerd zijn dan 100% van de ADH (25-50% ADH).


NZVT-keurmerk

Naast een verantwoordelijke dosering kun je kijken of jouw multi alleen hulpstoffen bevat van natuurlijke oorsprong. Wil je er zeker van zijn dat jouw supplement geen troep bevat? Kies dan voor een multi met NZVT-keurmerk. Zo weet jij zeker dat dat steuntje in de rug gecertificeerd dopingvrij is. Tot slot; kies voor een multi zonder time-released formule. Time-released formule houdt in dat het tablet na inname de werkzame stof geleidelijk aan vrijlaat. Dit is een farmaceutische toepassing die heel leuk klinkt maar voor een multi niet nuttig is. Dit werkt namelijk het risico in de hand dat de vitaminen te laat en daardoor minder goed worden opgenomen.

Kortom; kies een multivitamine met een verantwoorde dosering, met NZVT keurmerk en zonder time-released formule. Dan weet je zeker dat je goed zit! Wij wensen je een gezond, fit en vooral sportieve herfst en winter toe!