flinndal logo

Vijftigplusser en fit: Andy Sopaheluwakan

door Flinndal Sport


Gepubliceerd op donderdag 12 maart 2020


wheyprotein

"Discipline krijg je als je resultaat ziet"


Lachend laat Andy mij zijn resultaat zien. Op zijn telefoon staan foto’s van hem op festivals, met ontbloot bovenlijf welteverstaan. Trots vertelt hij hoe er op een festival meermaals, en ik citeer, ‘jonge knapen’ naar hem toekomen om een foto te vragen. Natuurlijk doet hij dit graag en poseert hij met ze. ‘Dit is toch fantastisch man’, zegt een grijnzende Andy.

Andy Sopaheluwakan is vijftigplusser en fit. Met die informatie loop ik de plaatselijke sportschool binnen, op zoek naar Andy. Achter de bar staat een fitte, gespierde, gezond uitziende man van zo naar het schijnt eind dertig op me te wachten. ‘Hoi, ik ben Andy’, en eind dertig blijkt begin vijftig.

Enkele minuten later zitten we aan een tafel in de kantine, waar Andy zijn verhaal begint te vertellen. Hij noemt zijn relatie met collega’s van Flinndal Sport, benoemt zijn liefde voor sporten en haalt herinneringen op aan de laatste shoot met ons. ‘Toch wel leuk hoor, zo’n shoot’, grijnst Andy. ‘Altijd bijzonder hoe mooi ze die foto’s weten te maken. Dat je echt denkt: ‘ben ik dat?’’. Daamee legt hij de link naar een shoot van afgelopen november, waarvan het resultaat deze maand in Men’s Health zal verschijnen. Op de vraag of hij daar nerveus voor was, antwoordt hij ontkennend. ‘Ik vind het eerder spannend, op een goeie manier.’


"Wij eten als mens teveel"


Ik leer Andy wat verder kennen als ik vraag naar zijn weekindeling. Hij vertelt over zijn baan inzake import en export van gebruikte vrachtwagenbanden, waarbij hij verantwoordelijk is voor onder andere het transport en de facturering. Zo vertelt hij dat hij soms dagen weg is voor afspraken in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Italië. Daar somt hij zijn werkzaamheden bij de sportschool ter plekke op. ‘Zo’n 35 uur per week’. Naast het eigen sporten natuurlijk.

Ik heb na een minuut of drie al door dat ik de van tevoren bedachte opzet al snel weg kan leggen, zo makkelijk praat Andy. Met enthousiasme ook, zelfs en helemaal als het gaat over voeding. ‘Wij eten als mens teveel’, stelt hij. ‘Soms zie ik in restaurants gangen voorbijkomen, waarbij één gang al meer dan genoeg is’. Voeding is cruciaal voor Andy. Ik hoor hem de 80-20 regel noemen: 80 procent is voeding, 20 procent is trainen. ‘Zo blijf je fit’.

Andy legt verder uit. ‘Natuurlijk zijn koolhydraten nodig voor prestaties, het is je brandstof. Ik hoor wel eens van mensen die zo min mogelijk koolhydraten proberen binnen te krijgen op een dag. Onnodig.’

Hoe blijft Andy fit? ‘Voor mij werkt het om bewust bezig te zijn met wat ik eet en in welke hoeveelheid.’ Andy noemt het voorbeeld van een patatje. ‘Natuurlijk moet dat kunnen, als je maar compenseert’, zegt hij. ‘Ik weet dat ik dat patatje kan pakken, omdat ik dat de dag erna weer inhaal.’ Alcohol is daarbij nauwelijks aan de orde. ‘In combinatie met sporten is het me niet waard. Ik haal de motivatie uit mijn resultaat en dat krijg ik niet met alcohol. En zo houd ik dat.’


"Ik let niet zo op het aantal calorieën"


‘Het begint voor mij bij bewustwording’, gaat Andy verder. ‘Voor eenieder die begint kan ik aanraden voor zichzelf te noteren wat nou daadwerkelijk je inname is. Hoeveel eet en drink je op een dag?’, luidt zijn advies. ‘Schrijf alles op. Wat zit er nou in de cola die ik drink en hoeveel eiwitten krijg ik per dag eigenlijk binnen? Bewustwording is het begin, dan komt de routine.’

‘Ik let hierbij niet zo op het aantal calorieën. Maar dat is mijn persoonlijke benadering. Het is belangrijk dat de manier van omgaan met voeding die jij kiest, ook echt bij jou past. Neem het voorbeeld van het patatje: als ik weet dat ik die dag iets over mijn grens ben gegaan, houd ik dat in mijn achterhoofd voor de dag erna. Heb ik gisteren bijvoorbeeld te weinig eiwitten binnen gekregen, vul ik dat de dag erna aan met een eiwitshake.’

Andy legt hiermee de link naar de waarde in zijn optiek van voedingssupplementen. ‘Ik heb het hele pakket’, verwijst hij grijnzend naar zijn ‘abonnement’ bij Flinndal Sport. ‘Om de ochtend neem ik een serie supplementen uit het bakje (assortiment supplementen, red.). Daarbij gebruik ik bijvoorbeeld de Whey Protein Isolate als aanvulling voor extra eiwitten. Het helpt me om mijn dagelijkse hoeveelheid aan te vullen en bij het opbouwen van droge spiermassa. Sinds drie weken gebruik neem ik ook met regelmaat Creatine in de avond. Eerzijds ter stimulans van de spiergroei, anderzijds mentaal.’ Andy legt uit: ‘Dat kan ik ook aanraden voor de beginner of iemand die de intensiteit van zijn of haar schema wil vergroten. Mij helpt het nemen van een supplement als Creatine ook bij de bewustwording en stimulans van mijn routine. Door een routine in te bouwen met het nemen van supplementen die hun werking tonen, stimuleert mij dit ook weer om mijn doelen te behalen en hieraan vast te houden.’

En daar legt Andy de link mee naar zijn intrinsieke motivatie. ‘Voor mij is het doel – er fit en gezond uitzien in de zomer – zo sterk dat ik niet anders kan dan dit volhouden. Die tip kan ik dan ook meegeven: Vraag jezelf waar je het voor doet. Wat is jouw doel? Wat zijn jouw wensen? Resultaat motiveert, en discipline krijg je als je resultaat ziet.’


"Volhouden met een goddelijk lijf"


Hoe hij dat volhoudt, vertelt Andy. ‘Volhouden met een goddelijk lijf’, noemt hij breed grijnzend zijn doel voor de toekomst. ‘Daarom ben ik ook zo benieuwd naar de foto’s van de Men’s Health shoot. Lichamelijk misschien iets meer spiermassa, maar met name zo volhouden.’ Aldus een trotse Andy, die weer uitkijkt naar het volgende festival waarop hij zijn shirt gewoon weer uit kan trekken. ‘Dat is fantastisch man’, voegt hij grijzend toe. ‘Daar doe je het toch voor.’