flinndal logo

Vrouwen en creatine, een goede combinatie?

door Flinndal Sport


Gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2018creatine en vrouwen

Vrouwen en creatine is een combinatie waar je zelden tot nooit iets over hoort. En als creatine voor vrouwen dan ter sprake komt hoor je veelal het ene na het andere spookverhaal. Van creatine zou je een vrouwelijke bodybuilder worden, inclusief gespierde kaaklijn en zware stem. Wat is er nu eigenlijk waar van deze beweringen en is het huwelijk tussen vrouwen en creatine echt zo ongelukkig? Wij zochten het voor je uit!


Wij schreven het al eerder; creatine is het beste sportsupplement op de markt verkrijgbaar. Er bestaat geen sportsupplement waar meer onderzoek naar gedaan is. Effectiviteit en veiligheid van creatine is onomstotelijk bewezen. Toch is er veel misinformatie te vinden op het internet over dit supplement. Deze misinformatie beperkt zich vaak tot het gebruik van creatine door mannen. Vrouwen en creatine is een combinatie waar je zelden tot nooit iets over hoort. En als creatine voor vrouwen dan ter sprake komt dan is dat meestal niet positief.


Wat is creatine en hoe werkt het?

Creatine is een lichaamseigen stof, iedereen heeft dit stofje van nature dus al in het lichaam! Dit is dan ook de reden dat creatine niet op de dopinglijst staat. Het grootste gedeelte van de creatine in het lichaam is opgeslagen in je spieren. Creatine is van nature ook aanwezig in vlees en vis. Over het algemeen hebben vegetariërs en veganisten daarom minder creatine in het lichaam dan vlees- en viseters. Maar zelfs als je veel vis en/of vlees eet heeft je lichaam waarschijnlijk niet de maximale hoeveelheid creatineopslag bereikt. Bij slechts 20% van de mensen is dit het geval. Om dan dagelijks de ideale hoeveelheid creatine binnen te krijgen, zou je hiervoor per dag een kilo biefstuk moeten eten. Vandaar dat zo het nuttig is om dit stofje als supplement te gebruiken.


Waarom is creatine zo belangrijk voor sporters?

Tijdens fanatieke inspanningen hebben je spieren energie nodig. Hierbij speelt creatine een hele belangrijke rol. Bij korte inspanningen halen je spieren namelijk energie uit de afbraak van ATP (adenosine tri fosfaat). Het lichaam bevat alleen slechts een hele kleine hoeveelheid ATP. Wel kan het lichaam afgebroken ATP (ADP) weer herladen door het gebruik van creatinefosfaat. Hoe meer creatine (fosfaat) er dus aanwezig is in het lichaam, hoe langer je ATP kunt herladen en hoe langer je dus korte inspanningen kunt volhouden. Door bereik van de maximale opslag van creatine in je lichaam door suppletie kun je deze inspanningen tot wel 15% langer volhouden! Wij hoeven je vast niet uit te leggen hoeveel positieve effecten creatine hierdoor kan hebben op je sportieve prestaties. Voor een supplement is dit ongekend.


De vooroordelen over creatine en vrouwen

Hoe zit het dan met al die spookverhalen over creatine? Wij zochten het per vooroordeel voor je uit.


Veiligheid

Om maar te beginnen met de mythe dat gebruik van creatine onveilig zou zijn; creatine is absoluut veilig om te gebruiken. Er is erg veel onderzoek gedaan naar creatine en de veiligheid hiervan op de korte en de lange termijn met wisselende doseringen. Geconcludeerd kan worden dat er geen schadelijk effect naar voren is gekomen. Het ISSN heeft creatine dan ook bestempeld als veilig, er is geen nadeel voor de gezondheid en het lichaam verbonden aan kort en lang gebruik van creatine.


‘One way ticket’ naar het lichaam van een bodybuilder

Het meest gehoorde vooroordeel over creatine en vrouwen; “Met creatine neem ik een ‘one way ticket’ naar het lichaam van een bodybuildster.” Dit spookverhaal is net zo hardnekkig als het vooroordeel over krachttraining en vrouwen. Gelukkig is dit beeld langzaam aan het veranderen en komen steeds meer vrouwen er achter dat krachttraining, al dan niet in combinatie met HIIT training, de meest effectieve manier is om af te vallen en fit te worden. Hopelijk geldt dit in de toekomst ook voor het gebruik van creatine. Of je het lichaam van een bodybuildster kweekt is namelijk afhankelijk van je voeding en je manier van trainen. Zolang jij je training- en voedingsschema samenstelt voor het bereiken van specifieke doelen zal creatine je hier alleen maar bij helpen. Het geeft je net dat beetje extra energie om sneller fit en slank te worden, gezien je ATP langer gebruikt kan worden om je spieren van brandstof te voorzien. De toevoeging van creatine aan een trainings- en voedingsschema om af te vallen en fit te worden zal er natuurlijk niet voor zorgen dat dit schema ineens verandert in een bodybuild-schema.


Het vasthouden van vocht

Daarnaast heerst er bij veel vrouwen de angst dat ze door creatine enorme hoeveelheden vocht vasthouden en dat ze er hierdoor opgeblazen uit gaan zien. Vooral bij mannen is hier bewijs voor gevonden. Zij houden gemiddeld 0,5-1 kilo extra vocht in de spieren vast. Verdeeld over alle spieren in het lichaam is dit nauwelijks zichtbaar, alleen bodybuilders met een vetpercentage tussen de 4 en 6 % zullen dit zien in de spiegel. Dus al zou je als vrouw al wat meer vocht vasthouden door creatine, dan is dit niet iets om erg bang voor te zijn. Maar geloof het of niet; uit onderzoek is gebleken dat vrouwen ook nog eens minder vocht vasthouden door creatine dan mannen. Deze hoeveelheid is verwaarloosbaar en hier hoef jij je dan dus ook absoluut geen zorgen over te maken. Tot slot zal het vocht dat je vasthoudt ook nog eens door het lichaam afgevoerd worden als je stopt met creatine. Dit proces gaat erg snel; mocht je onverhoopt omgetoverd worden tot een vochtbal dan ben je dit vocht ook zo weer kwijt.


Conclusie

Wij hopen dat jij inmiddels overtuigd bent van de kracht van creatine! Creatine is veilig in gebruik, gaat er niet voor zorgen dat jij het lichaam van een bodybuildster krijgt of immense hoeveelheden vocht gaat vasthouden.

Probeer het een keer en ontdek hoe dit supplement je kan helpen om jouw doelen sneller te bereiken. Het leuke is ook nog eens dat dit goedje heel erg betaalbaar is! Voor drie maanden betaal je € 9,95.

Gebruik dagelijks 3 gram en kies voor de best opneembare vorm; creatine monohydraat. Een oplaadfase is niet nodig. Het kan wel even duren voordat je lichaam het optimale level creatine bereikt heeft (ongeveer 4-6 weken), dus heb even geduld. Succes en wij horen graag wat je ervaringen zijn! Laat het ons weten in de comments.