flinndal logo

Whey not?

door Flinndal Sport


Gepubliceerd op dinsdag 1 oktober 2019



wheyprotein

Eenieder die de spiergroei wil bevorderen, moet ervoor zorgen dat hij of zij genoeg eiwitten binnenkrijgt. Essentieel voor het lichaam helpen eiwitten bij de opbouw van droge spiermassa. Daarnaast zijn ze belangrijk bij het herstel van je spieren na de training. 

Hoe zit het met de eiwitten van Flinndal Sport? Wat is de herkomst van ‘onze’ eiwitten? We zetten het voor je op papier.

















Achtergrond

Door flink te trainen en je spieren te belasten, veroorzaak je schade aan je spiervezels. Hierbij raken ook de spiercellen die helpen je spieren samen te trekken beschadigd. Deze kapotte cellen (eiwitten) worden uit je lichaam verwijderd en vervolgens bouwt je lichaam weer nieuwe spiereiwitten op. Hier is natuurlijk voldoende eiwit uit de voeding voor nodig.

Over het algemeen wordt hierbij aanbevolen om tussen de 1,7 en 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht in te nemen.[1] Aangeraden wordt hierbij om de hoeveelheid niet in één keer te nemen maar over de dag te verspreiden. Kies hierbij voor eiwitrijke voeding als eiwitshakes, kip, tartaar, rosbief, sardines, zalm, sojabonen of pinda’s.


Bronnen

Eiwitten krijg je dus binnen via voeding. Met name in dierlijke producten als zuivel, kip, ei, vis en vlees is het te vinden. Ook plantaardige bronnen echter kunnen een uitkomst bieden: noten, soja en andere peulvruchten zijn voorbeelden hiervan.

Mocht je geen fan zijn van zuivel of eet je (liever) weinig vis en/of vlees, vul je voeding dan aan met extra eiwitten. Wanneer je eiwitten toevoegt in de vorm van een eiwitshake worden vaak whey (wei) eiwitten gebruikt: meestal afkomstig van koemelk, een enkele keer afkomstig vanuit een plantaardige bron als erwten. Whey-eiwit heeft onder andere een hogere biologische eiwitwaarde, wat het sterker doet lijken op lichaamseigen eiwit en als gevolg beter laat worden opgenomen in het lichaam.

Bij deze groep onderscheiden we twee termen: concentraat en isolaat.

  • Whey concentraat bestaat tot 80 procent uit eiwit. Dit type bevat verder lactose en vet en is hiermee minder puur dan whey isolaat. Door verhitting van de whey (snel en goedkoop proces) blijft er een lager eiwitpercentage over en raakt het natuurlijke aminozurenprofiel beschadigd.
  •  Whey isolaat heeft een ander productieproces: cross-flow micro- en ultrafiltratie (langer en kostbaarder). Hierdoor blijft een hoger eiwitpercentage over en blijft het aminozurenprofiel intact. Het is in andere woorden dus nog verder gezuiverd, waarbij de vetten en lactose zoveel mogelijk verwijderd zijn. Concluderend hou je zo het meeste pure eiwit over.

Flinndal Sport

Whey isolaat is dus geconcentreerder, bestaat voor meer dan 90 procent uit eiwit en aanzienlijk minder vet en lactose. Hoe zit het met de eiwitten van Flinndal Sport?

Wij deden onderzoek hiernaar en richtten ons logischerwijs op laatstgenoemde groep. Wij produceerden Whey Protein Isolate. Wij richtten ons op eiwitten afkomstig van grasgevoerde koeien uit Wales, met een volledig aminozurenprofiel en 5,3 gram BCAA’s[2] per dosering.[3] Grasgevoerd zorgvuldig gekozen, omdat verschillende studies laten zien dat de hoeveelheid gras die een koe eet een positief effect heeft op de voedingswaarden van melk en dus het eiwit.[4][5]

Elke batch testten wij hierbij onafhankelijk op zuiverheid en kwaliteit. De uitslag: 100 procent whey proteïne isolaat, zonder enige vorm van kunstmatige smaak-, kleur- en zoetstoffen dus. Gefilterd door genoemde cross-flow micro- en ultrafiltratie zorgden we ervoor dat de structuur van het eiwit optimaal behouden bleef en blijft. Zo kregen we een zuiver isolaat met een hoog eiwitpercentage die rijk is aan BCAA’s.


Concluderend

Vanaf grasgevoerde koeien uit Wales, gefilterd door cross-flow micro- en ultrafiltratie, uiteindelijk tot bij ons. Essentieel voor de spiergroei en het spierherstel, het beste aminozurenprofiel bezittende en puurder dan puur. De eiwitten van Flinndal Sport. Veel plezier.


Bronnen

  1. [1]https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx
  2. [2] https://flinndalsport.com/blog/de-zin-en-onzin-van-bcaa
  3. [3] https://flinndalsport.com/assortiment/whey-protein-isolate
  4. [4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10531600
  5. [5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16702259