flinndal logo

Word routinier

door Flinndal Sport


Gepubliceerd op dinsdag 3 september 2019



wheyprotein

‘If you want to change the world, start off by making your bed.’ US Navy admiraal William H. McRaven, vijf jaar geleden in Austin bij de Universiteit van Texas.[1] Een speech over het belang van het omarmen van angsten, het veranderen van de wereld voor de komende generaties. Maar ook over het belang van het doen van de kleine dingen: het opmaken van je bed.





“If you make your bed every morning, you will have accomplished the first task of the day. It will give you a small sense of pride, and it will encourage you to do another task, and another, and another. And at the end of the day, that one task completed will have turned into many tasks completed.”


Admiraal McRaven benadrukt hiermee het belang van het meest cruciale punt van je dag: het startpunt. Wat doe je bij het horen van de wekker? Snooze je twaalf keer? Begin je met een ontbijtje? Ontbijt je überhaupt? McRaven benoemt hiermee bovenal het belang van routines. Zowel je fysieke als mentale gesteldheid heeft behoefte aan regelmaat. Maar waarom?


Seizoen

De zomer loopt ten einde en het nieuwe seizoen, zo verraden de geler wordende blaadjes aan de bomen, staat voor de deur: de herfst. Nieuw seizoen, voor de meesten een nieuwe start. Het seizoen van de kinderen die weer naar school gaan, studenten die weer beginnen, (team)sporten die weer van start gaan. Er wordt na de zomerbreak weer iets van ons gevraagd: routine. En we hebben het nodig.

We zijn getraind om beslissingen te nemen, en veel ook. Om ons een weg te banen in de chaos, maken we automatismen aan, patronen: we versimpelen bepaalde handelingen. Zo kost het poetsen van onze tanden weinig energie, het is een tot in den treure herhaalde handeling. Hetzelfde geldt voor afdrogen nadat je gedoucht hebt: grote kans dat je vroeger een volgorde (gezicht, rug, armen, benen) hebt gekozen die je tot op de dag van vandaag nog steeds doet. Je hebt een routine voor jezelf gecreëerd.


Voordelen

Een routine biedt dus structuur, een houvast voor handelingen met als doel dat het minder energie en focus kost. Je lichaam heeft er op een andere manier baat bij: wat betreft je biologische klok, je mentale welzijn, efficiëntie, planningsoptimalisatie, stressreductie, et cetera. De voordelen in een overzicht:


Biologische klok.

’s Maandags uitslapen tot elven, op dinsdag de wekker om half zeven. Natuurlijk heeft dit gevolgen voor je biologische klok. Aangeraden wordt om een routine op te bouwen wat betreft tijd van opstaan en tijd van slapen gaan. Je creëert hiermee een patroon voor je lichaam waardoor het momenten gaat herkennen: het gaat automatischer in ruststand om tien uur ’s avonds als je lichaam dit gewend is. Omgekeerd heeft je lichaam baat bij een vast patroon waarop het in actie moet komen in de ochtend. Bouw patronen in, ’s avonds en ’s ochtends.


Efficiëntie.

Een routine maakt ons efficiënter: het vermindert het aantal beslissingen dat we moeten nemen. Wanneer we een taak af hebben en weten wat de volgende is, kost het ons lichaam en brein minder energie. Activiteiten raken op deze manier gestandaardiseerd en op die manier efficiënter.


Behoefte aan planning.

Wanneer we duidelijk een routine aanhangen, verkleinen we de behoefte om te plannen. Met name ’s ochtends zijn we vatbaar voor de behoefte om de dag in te plannen. Als we een aantal taken vast hebben staan, vermindert dit de behoefte en twijfel en geven we ons op die manier meer rust.


Structuur.

We hebben structuur nodig, allemaal. Een routine biedt deze: verlopen van acties worden logisch en naarmate de tijd vordert bekend en vertrouwd. Het zorgt voor het ervaren van een flow gedurende de dag.


Tijdsbesparing.

Routine bespaart tijd, logisch. Door vaste volgordes aan te nemen besparen we tijd die we anders zouden besteden aan plannen, het nemen van beslissingen en voorbereiding.


Stimulans.

Een routine stimuleert goede gewoontes. Goede gewoontes en goed gedrag vereist herhaling, en dat is wat routine biedt. Wanneer we een persoonlijke routine aanhangen, kiezen we gedrag waarvan we denken dat het goed voor ons is. Een routine biedt op die manier hulp bij het herhalen van voor ons goede gedragspatronen.


Competentie.

Om goed in dingen te worden, hebben we zoals genoemd behoefte aan herhaling. Door volgens een routine gedragselementen te herhalen, worden we simpelweg beter in die dingen. Oefening baart kunst.


Prioriteit.

Een ander groot voordeel aan het hebben van een routine: het dwingt ons prioriteiten te stellen. In plaats van je taken per dag op dat moment te categoriseren wat betreft prioriteiten, hebben we dat van tevoren al gedaan. Zo kun je het belangrijk vinden elke dag even te sporten en stel je daar je routine op in: door te starten wanneer de wekker gaat. Op die manier krijgen de belangrijke zaken voor je de aandacht die ze verdienen.


Vermindert uitstellen.

Wanneer taken routine worden, vermindert het de kans op uitstelgedrag. De taken worden automatisch en bijna onbewust, waardoor minder tijd verloren gaat met het bedenken en uitstellen vooraf.


Bouwt momentum.

Wanneer we dingen herhalen, bouwt het momentum op, wat het makkelijker maakt vol te houden. Dat is bijvoorbeeld wat gym- of sportsessies makkelijker maakt naarmate de tijd vordert. Het herhalen van hetzelfde gedrag zorgt ervoor dat het minder en minder moeite kost.


Geldbesparing.

Het volgen van een routine kan geld besparen. Wanneer duidelijk is wat we elke ochtend eten, kunnen we bijvoorbeeld inslaan voor op de lange termijn voor een lagere prijs. Hetzelfde geldt voor een abonnement op de sportschool: lange termijninvesteringen kunnen geld besparen.


Stressbesparing.

We zullen nooit de volledige controle over het leven krijgen, en dat is oké. Wel kunnen we (een gevoel van) controle creëren over een deel van ons leven: middels een routine bijvoorbeeld. Wanneer we een routine aanhangen, hoeven we minder na te denken en twijfelen over de dingen die we op een dag moeten doen. In andere woorden: minder stress.


Monitor.

Het volgen van een routine is een perfecte manier om te monitoren en onze eigen groei bij te houden. We weten wat vorige week onze routine was en kunnen deze bijstellen wanneer we merken dat we afhaken. Op deze manier kunnen we een groot deel van de indeling van onze dag bijhouden en (bij)sturen.


Zelfvertrouwen

“If you make your bed every morning, you will have accomplished the first task of the day. It will give you a small sense of pride, and it will encourage you to do another task, and another, and another.”

We begonnen met dit citaat van admiraal William H. McRaven.1 Het benoemt tevens de laatste in de rij voordelen, en wellicht de belangrijkste: zelfvertrouwen. Een routine helpt bij dagelijkse behoeften als planning en structuur, het beïnvloedt op een positieve wijze de biologische klok, het bespaart tijd, geld en stress: maar het geeft daarnaast een gevoel van trots en zelfvertrouwen. Dat is waar we mee begonnen, en waar we mee eindigen. Want dat is wat waar je dag mee kan beginnen. En waar je dag mee kan eindigen.

“And at the end of the day, that one task completed will have turned into many tasks completed.”


Bronnen

  1. [1]https://www.youtube.com/watch?v=3sK3wJAxGfs