flinndal logo

Vind het beste sportsupplement | Deel 2: Magnesium

door Flinndal Sport


Gepubliceerd op vrijdag 24 november 2017



Het tweede deel van de serie over de kwaliteit van supplementen gaat over één van de belangrijkste mineralen als het gaat om sportprestaties; magnesium.


Magnesium speelt een rol in de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten om energie te verkrijgen. Daarnaast ondersteunt het ook de aanmaak van cellen en weefsels en helpt bij het opbouwen van lichaamseiwit. Zo speelt dit mineraal een belangrijke rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Magnesium is een tegenhanger van calcium en werkt spierontspannend. De verhouding calcium en magnesium in het lichaam is daarom erg belangrijk. Het is tevens een belangrijk mineraal voor de werking van het zenuwstelsel en de hersenen.

Sporters hebben een verhoogde magnesiumbehoefte van 10-20% [1]. De spieren vragen door verhoogde inspanning namelijk om extra magnesium en door transpiratie verlaat een gedeelte van de geconsumeerde magnesium het lichaam voor opname. Hierdoor is het verstandig om als sporter dagelijks een magnesiumsupplement te slikken.


Hoe vind ik het beste magnesiumsupplement?

De kwaliteit van magnesiumsupplementen verschilt enorm. De kennis betreft dit supplement ontbreekt dikwijls, waardoor de consument vaak een placebo gebruikt. Aan de hand van de onderstaande stappen kun je heel simpel zelf bepalen of een magnesiumsupplement van topkwaliteit is!


Stap 1. Lees het etiket

De belangrijkste informatie over een product staat uiteraard vermeld op het etiket. Draai de verpakking dus om en kijk of het etiket van het supplement duidelijk en transparant is. Belangrijk is dat de samenstelling per tablet of per hoeveelheid poeder vermeld staat. Daarnaast is het belangrijk dat de hoeveelheid per verbinding apart te vinden is op het etiket. Vaak gebruiken producenten van magnesiumsupplementen één hoeveelheid voor twee verbindingen. Bijvoorbeeld;

Magnesiumoxide/bisglycinaat 200 mcg.

Of men zet op het etiket alleen;

Magnesium 200 mcg.

Hierbij vermeld men de magnesiumverbinding helemaal niet.
Zo valt natuurlijk niet te achterhalen hoeveel van welke verbinding in het product aanwezig is.


Stap 2. Vind de verbinding

Verreweg het belangrijkste van een magnesiumsupplement is de gebruikte magnesiumverbinding. De magnesium in alle verbindingen is precies hetzelfde. Echter, de stof waaraan de magnesium gebonden is verschilt.
Er zijn twee verschillende verbindingen; de organische verbindingen en de anorganische verbindingen. De organische verbindingenzijn verbonden aan een stof uit de levende natuur, de anorganische verbindingen zijn verbonden aan een stof uit de dode natuur. Anorganische verbindingen van magnesium worden slecht door het lichaam opgenomen en zijn erg goedkoop te produceren. Vandaar dat veel producenten deze verbindingen gebruiken in het product. Voorbeelden hiervan zijn; magnesiumoxide (zeer vaak gebruikt), magnesiumsulfaat en magnesiumchloride. Heb je een magnesiumsupplement met deze verbinding? Dan neemt je lichaam nauwelijks magnesium van dit product op.

Organische verbindingen worden langzamer en daarmee beter door het lichaam opgenomen. Voorbeelden hiervan zijn; magnesiumcitraat, magnesiummalaat en magnesiumtauraat. Op basis van talloze onderzoeken komt magnesiumcitraat het beste uit de bus als het gaat om opneembaarheid [2] [3] [4].
Check dus altijd of jouw magnesiumsupplement een goed opneembare verbinding bevat!


Stap 3. Dosering

De EFSA heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen mannen (19-50 jaar) vastgesteld op 350 mg en voor volwassen vrouwen op 300 mg [5]. Dit zijn Europese richtlijnen, welke over het algemeen erg voorzichtig zijn. In de VS worden significant hogere doseringen magnesium aangeraden.

Zoals eerder besproken hebben sporters een verhoogde magnesiumbehoefte van 10-20%. Voor fanatieke sporters met een normaal eetpatroon is dagelijks gebruik van een supplement met 200 mg aan te raden.




Bronnen

  1. Nielsen, F.H.; Lukaski, H.C. Update on the relationship between magnesium and exercise. Magnes. Res. 2006, 19, 180–189. Link
  2. Kappler, D. et al. (2017) Higher bioavailability of magnesium citrate as compared to magnesium oxide shown by evaluation of urinary excretion and serum levels after single-dose administration in a randomized cross-over study Link
  3. Lindberg JS. Et al. (2010) Magnesium bioavailability from magnesium citrate and magnesium oxide. J Am Coll Nutr. 1990 Feb;9(1):48-55 Link
  4. Walker AF, et al. (2003) Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. sep;16(3):183-91. Link
  5. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4186 Link