flinndal logo

Vind het beste sportsupplement | Deel 3: Omega 3 visolie

door Flinndal Sport


Gepubliceerd op vrijdag 8 december 2017In het derde deel van de serie over de kwaliteit van supplementen is omega 3 aan de beurt. Dit supplement heeft de afgelopen 15 jaar een enorme opmars gemaakt tot één van de populairste supplementen en dat is uiteraard niet voor niets. Omega 3 visvetzuren zijn namelijk onmisbaar voor een gezond lichaam!


Hoe vind ik het beste omega 3 supplement?

Omega 3 is essentieel voor de goede werking van het hart, de hersenen en het gezichtsvermogen [1].  Dit maakt omega 3 tot een belangrijk supplement ter ondersteuning van het lichaam bij het leveren van sportprestaties.


Stap 1. Omega 3, omega 6

Sommige visoliecapsules bevatten zowel omega 3 als omega 6 en 9. Voor een gezond lichaam is de balans tussen met name omega 3 en 6 visvetzuren van belang. Welke omega 3 en 6 ratio het beste is voor het lichaam, daar zijn wetenschappers het nog niet helemaal over eens. Sommigen stellen dat de ideale ratio 1:1 is, anderen beweren dat dit 1:2 of 1:4 is. Waar de wetenschap wel consensus over bereikt heeft is dat de ratio door onze hedendaagse eetgewoonten compleet uit verhouding geraakt is [2].

Omega 6 is van nature aanwezig in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Omega 3 is van nature aanwezig in vette vis (haring, zalm, makreel etc). Doordat een groot gedeelte van de Westerse wereld weinig vette vis eet en veel producten gebruikt met omega 6 is de ratio tussen deze twee compleet verstoord. De ratio omega 3 en 6 is tegenwoordig bij veel mensen 1:16 of zelfs 1:20! Dit is geen optimale verhouding ter ondersteuning van je gezondheid.  [3].

Omega 9 wordt vooral door het lichaam zelf aangemaakt. Heeft je lichaam een tekort aan omega 3 of omega 6? Dan compenseert je lichaam dit door extra omega 9 aan te maken die dan de plaats van omega 3 en 6 inneemt. Dit voorkom je dus door voor een juiste ratio tussen omega 3 en 6 te zorgen. Om de ratio in je lichaam optimaal te houden is het aan te raden om geregeld vette vis te eten of dagelijks een omega 3 supplement te slikken. Om de omega 3 en 6 ratio niet te verstoren adviseren wij een supplement met alleen omega 3 en zonder omega 6.


Stap 2. Visolie of krillolie

Er worden steeds meer krilloliesupplementen aangeboden door diverse producenten. Dit met de illusie dat krillolie beter wordt opgenomen dan visolie en beter is voor het ecosysteem. Krillolie bevat een veel lager percentage omega 3 en daarmee dus ook minder van de werkzame stoffen EPA en DHA. Je moet er dus meer van nemen om het gezondheidsvoordeel van omega 3 te krijgen.

Uit een onderzoek van DSM uit 2015 blijkt dat er geen verschil zit tussen de opneembaarheid van krillolie en visolie. Aan het onderzoek deden 66 gezonde volwassenen mee. Na 4 weken bleek dat er tussen de krillolie-gebruikers en visolie-gebruikers geen verschil zat in de mate waarop het lichaam de omega 3 had opgenomen. Dit in tegenstelling tot wat door veel voorstanders van krillolie werd beweerd.

En dan is er nog de discussie omtrent de duurzaamheid. Wij weten natuurlijk niet hoe duurzaam andere producten worden geproduceerd. Wel weten we dat er aanwijzingen zijn dat krillolie belastend is voor het ecosysteem [4].  

De Omega 3 visolie van Flinndal Sport wordt gemaakt van de snijresten van vette vis (zoals ansjovis) die voor normale consumptie is gevangen. Er wordt voor de omega-3 Extra Forte van Flinndal Sport dus niet extra gevist. De snijresten zien er voor consumptie niet mooi genoeg uit, maar bevatten wel veel omega 3. Ideaal voor ons dus. En er wordt zo niets verspild! Bovendien kiezen wij er bewust voor om alleen vis te gebruiken die duurzaam is gevangen, zodat de visstand gezond blijft. Mede hierdoor mogen wij het 'Friend of the Sea' keurmerk dragen.


Stap 3. Percentage omega 3

Heb je een omega 3 visolie product bij de hand? Draai de verpakking dan om en check het percentage omega 3. Dit kun je binnen no time berekenen.
We nemen ons product als voorbeeld:

Een capsule bevat per stuk van 1005 mg, 730 mg omega 3 visvetzuren.
730 : 1005 = 0,73. Deze capsule bestaat dus voor 73 % uit omega 3.

Een percentage van 73% omega 3 in een capsule is hoog en van topkwaliteit. Zoek dus een capsule met een soortgelijk percentage.


Stap 4. EPA en DHA

Met een berekening van het percentage omega 3 ben je er nog niet. De werkzaamheid van een omega 3 supplement is namelijk afhankelijk van het percentage EPA en DHA. EPA en DHA zijn de vormen van omega 3 die het beste zijn voor het hart, de hersenen en het gezichtsvermogen [5]. Sommige supplementen bevatten een hoog percentage omega 3 met daarvan slechts een klein percentage EPA en DHA. Een voorbeeldje:

De Omega-3 Extra Forte van Flinndal Sport bevat per capsule van 1005 mg, 730 mg omega 3 visvetzuren.
Hiervan bevat de capsule 380 mg EPA en 250 mg DHA. Dit is in totaal dus 630 mg.

Een hoeveelheid van 630 mg EPA en DHA in een capsule is erg hoog in visolieland. Dagelijks minimaal 250 mg EPA en DHA is goed voor je hart en dagelijks minimaal 250 mg DHA draagt bij aan de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Zoek dus een capsule met een soortgelijke hoeveelheid.


Stap 5. Zuiveringsproces

Je kunt erop letten welk zuiveringsproces wordt gebruikt om de visolie te zuiveren. Co2 extractie is een goed voorbeeld van een hoog kwalitatief zuiveringsproces. Dit is een proces waarbij de visvetzuren worden gescheiden van glyceriden, vrije vetzuren en cholesterol, zonder dat daar hoge temperaturen, chemische oplosmiddelen of zuurstof aan te pas komt. Hierdoor wordt visolie beschermt tegen oxidatie en de mogelijke groei van micro-organismen. 

Een ander voordeel van Co2 extractie is dat zware metalen en andere onzuiverheden niet opgelost worden in de olie, maar echt verwijderd worden, zodat er een zeer zuivere visolie ontstaat.
Bronnen

  1. EFSA Journal Volume 8, Issue 10, October 2010   Link
  2. Simopoulos, A. (2007) Omega 3 Fatty Acids an Athletes. Current Sport Medicine Reports 6: 230-236 Link
  3. Simopoulos, A. (2008) The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Epub 2008 Apr 11. Link
  4. Yurko-Mauro et al. (2015) Similar eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid plasma levels achieved with fish oil or krill oil in a randomized double-blind four-week bioavailability study. Lipids in Health and Disease 2015 14:99 Link
  5. EFSA Journal 2012; 10(7):2815   Link